La introducció de l’ús de plaques solars és cada cop més estesa. Ja no només els veiem en un terreny pla al mig del no-res, sinó que ara són utilitzats per molta gent per alimentar les seves llars. És una de les fonts d’energia renovables més populars perquè aprofita un recurs il·limitat com és la llum solar.
Tanmateix, és possible que no ho sàpigues tot sobre els panells solars. Per això, t’oferim una sèrie de dades curioses sobre ells que segurament no coneixies.
Quan es va crear el primer panell solar?
L’any 1954, la divisió de Bell Laboratories va ser la primera en crear una cèl·lula capaç d’obtenir energia elèctrica utilitzant només els raigs del sol.
Posteriorment l’URSS els va implementar en alguns dels seus satèl·lits fent diferents missions a l’espai.
Des de llavors, s’han fet molts avenços per augmentar l’eficiència de les plaques solars actuals en gairebé un 40%.
Cap on els orientem?
Els panells solars funcionen millor quan estan orientats al sud. Això sí, també funcionen si apunten cap a l’est, l’oest o el nord, però seran menys eficients i el seu rendiment serà inferior.
Per tant, si l’instal·lem a les nostres llars, ja sabem de quina banda han d’orientar-los per donar un millor rendiment. No obstant això, a causa de la manera com està construïda la nostra casa, és possible que no els podrem encarar cap al sud.
Quin temps ha de fer perquè funcionin bé?
Les plaques solars també funcionen els dies ennuvolats. N’hi ha prou amb un mínim de llum perquè funcionin i els raigs del sol no han de colpejar directament.
No obstant això, com és evident, com que hi ha menys llum, els panells solars funcionen menys del que farien en un dia totalment assolellat.
I a la nit què passa?
Com és lògic, quan el Sol es pon i comença la nit, no hi ha cap tipus de llum capaç d’alimentar els panells solars.
Si instal·lem una bateria, podem utilitzar tota l’energia que hem acumulat al llarg del dia durant la nit.